Mikä ihmeen tiestön telematiikka?

Taannoin Tiehallinnon liikenteen hallinnan toimintalinjoissa toiminnan pääpainoksi linjattiin liikenteen hallinnan peruspalveluiden tuottaminen ja niiden vaatiman ajantasaisen seurannan kehittäminen.

Laadukkaan liikennetiedottamisen avulla voidaan parantaa liikenneturvallisuutta, vähentää liikenteen ruuhkautumista ja lisätä matkustusmukavuutta. Tarve ajantasaiselle liikennetiedolle on kasvanut voimakkaasti erilaisten telemaattisten laitteiden ja järjestelmien yleistyessä ja lisääntyessä.

Telematiikkaselvityksessämme vuonna 2001 kartoitettiin valta- ja kantatieverkon liikenteen turvallisuuden, sujuvuuden sekä kelin ongelmakohteet, joissa ongelmien vähentämisessä voitaisiin hyödyntää liikenteen hallinnan toimintoja ja telematiikkaa. Selvityksen päivitys tehtiin vuonna 2009. Telematiikka käsitteenä tarkoittaa lähinnä tienvarsiteknologiaa. Se taas pitää sisällään mm. tiesääasemat, kelikamerat, liikenteen automaattiset mittauspisteet (LAM), nopeusnäyttötaulut ja muuttuvat liikennemerkit sekä nopeuden automaattiset valvontakamerat. Nykyään myös reittiopastusinfotaulut, tunneleiden infotaulut ja muu uusteknologia on kasvamassa.

Liikennekeskus

Tiesääasemat antavat liikennekeskuksille ja sitä kautta medialle ja tienkäyttäjille informaatiota tiestön kelin tilasta. Tällaisia tietoja ovat mm. tuuli- ja lämpötiedot, sateen ja tienpinnan olomuototiedot sekä kitka lukemat). Näitä info-tietoja tukee kelikameraverkko, jolloin voidaan havainnollistaa tien olomuotoa.

Road Weather Station RWS200

Road Weather Station RWS200

 

Liikenteen automaattiset mittauspisteet eli LAM:it, keräävät liikenteen ajoneuvotietoja eli liikennemääriä, ajoneuvoluokkia ja – nopeuksia.

Muuttuvat merkit mm. nopeusrajoitusmerkit täydentävät liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta. Ne toimivat joko keli- ja liikennesuoriteohjauksella tai ruuhka-aikana kello-ohjauksella.

 

 

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toiminta-alueella on vuodesta 2002 alettu rakentaa tätä verkostoa teittemme varsille. Tällä hetkellä tienvarsilla lähinnä valta- ja kantateillä on teknologiaa alueellamme seuraavasti (suluissa määrä valtakunnassa):

  • tiesääasemia 40 kpl (n. 350 kpl),
  • LAM 49 kpl (runsas 400 kpl),
  • kelikameroita 50 kpl (n. 600 kpl sis. tunnelikamerat),
  • nopeuden valvontapisteitä n. 90 kpl (lähes 900 kpl) sekä
  • lukuisa määrä muuttuvia merkkejä (mm. Raippaluodon sillalla molemmin puolin).

Lisäksi todettakoon, että Raippaluodon sillalla on käytössä valtakunnan ainoa automaattinen liukkauden torjunta- järjestelmä eli sillalla on 54 kpl suutinta upotettuna tien pintaan, jota ohjataan Turun liikennekeskuksesta.

Telematiikkaverkkomme on jotakuinkin näin ollen kattava, mutta rahaa tullaan tarvitsemaan kuitenkin jatkossakin lähinnä korvausinvestointeihin. Kokonaisuudessaan satsauksia valtakunnassa on tehty useita kymmeniä miljoonia euroja. Näiden laitteiden ylläpito vaatii myös oman osansa. Huoltourakkojen kilpailutuksesta keskitetysti vastaa Liikennetelematiikkayksikkö Valtti, Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa, jonne myös itse annan työpanostani.

Virta_Reijo_5426

Reijo Virta
Asiantuntija, telematiikka
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

1 thought on “Mikä ihmeen tiestön telematiikka?

  1. Päivitysilmoitus: Mihin sitä liikennemäärätietoa tarvitaan? | Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.