Pienet turvetuotantoalueet kartoituksessa

Turvetuotannon ympäristönsuojelua ohjaavan lainsäädännön piirissä on tapahtunut muutaman vuoden sisään uudistus, joka on tuonut muutoksia myös ELY-keskuksen valvontatyöhön. Uuden ympäristönsuojelulain (527/2014) myötä kaikilta turvetuotantoalueilta pinta-alasta riippumatta vaaditaan ympäristölupa.

Tämä ympäristönsuojelulain uudistus on merkittävä aikaisempaan lakiin verrattuna, jonka tulkinnan mukaan pääsääntöisesti alle 10 hehtaarin turvetuotantoalueet ovat voineet olla toiminnassa kunnan hyväksymällä ilmoituksella. Muutos tulee näkymään turvetuotannon valvonnassa etenkin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. ELY-keskuksen tiedossa olevia alle 10 hehtaarin turvetuotantoalueita on Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla yhteensä lähes 300. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi Pirkanmaan ELY-keskuksen alueelta löytyy alle 30 ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueelta vain 19 alle 10 hehtaarin turvetuotantoaluetta.

Alle 10 hehtaarin tuotantoalueet lupavelvollisiksi

Uuden ympäristönsuojelulain mukaan jo toiminnassa oleville alle 10 hehtaarin turvetuotantoalueille täytyy hakea ympäristölupaa, jotta toimintaa voidaan jatkaa. Ympäristönsuojelulain muutoksella (317/2016) pidennettiin ympäristöluvan hakemiseen liittyvää siirtymäkautta.

Nyt turvetuottajien täytyy lähettää hakemus aluehallintovirastoon ympäristöluvan saamiseksi alle 10 hehtaarin tuotantoalueilleen syyskuuhun 2020 mennessä. Tämä koskee kaikkia turvetuotantoalueita, jotka ovat olleet toiminnassa uuden ympäristönsuojelulain voimaantullessa. Siirtymäaika ei koske uusia alle 10 hehtaarin tuotantoalueita, joilla toiminta on alkanut tai alkaa lain voimaantulon jälkeen.

Korkean riskin kohteiden selvitys

Ympäristöministeriö on ohjeistanut ELY-keskukset kiinnittämään huomiota mahdollisten korkean riskin kohteiden seurantaan. Korkean riskin kohteiksi luokitellaan ympäristönsuojelulain voimaantullessa toiminnassa olleet alle 10 hehtaarin turvetuotantoalueet, joista ELY-keskuksen arvion mukaan aiheutuu tai saattaa aiheutua ympäristön pilaantumista.

Näiden korkean riskin kohteiden kartoituksessa otetaan huomioon Natura-vesistön valuma-alueella sijaitsevat tuotantoalueet, toisiaan lähellä sijaitsevat tuotantoalueet, tuotantoalueet, joiden alapuolisessa vesistössä on kalataloudellisesti tai lajisuojelullisesti arvokas kalakanta sekä muut pilaantumiselle herkällä alueella sijaitsevat tuotantoalueet. Alle 10 hehtaarin turvetuotantoalue, joka täyttää jonkin näistä kriteereistä, luokitellaan korkean riskin kohteeksi.

Korkean riskin kohteiden selvitys on annettu ELY-keskusten tehtäväksi syksyyn 2017 mennessä. Selvityksen tarkoituksena on kartoittaa, mitkä alle 10 hehtaarin tuotantoalueista vaativat mahdollisia valvontatoimia. Tarkastelun tuloksena pyritään myös saamaan tieto mahdollisista ilmoittamattomista turvetuotantoalueista, jotka eivät ole olleet ELY-keskuksen valvonnan piirissä.

Tehdyn kartoituksen tuloksena saatuja paikkatietoaineistoja voidaan jatkossa hyödyntää kaikkien turvetuotantoalueiden valvonnassa. Tieto riskialueista on hyödyksi myös ympäristöluvallisten tuotantoalueiden valvonnassa.

Alle 10 hehtaarin tuotantoalueiden riskikartoituksen edistäminen on ollut yksi monista kesän työtehtävistäni. Nyt harjoitteluni Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa alkaa olla loppusuoralla, ja ensi viikolla vaihtuvat turvesuot hillasoihin.

 

Aurinkoista loppukesää toivotellen,

Saara Luukkonen
Harjoittelija
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.