Puretaan, ei pureta, miten puretaan?

Kiertotalousajattelua purkuhankkeisiin

Kiertotaloutta kehitetään lähes kaikilla yhteiskunnan aloilla. Purkaminen on tärkeässä roolissa rakentamisen kiertotalouden kehittämisessä, koska suurin osa rakennusjätteestä syntyy rakennusten saneerauksessa ja purkamisessa. Kiertotalous yhdistetään helposti jätteiden kierrätykseen, mutta sen sisältö on paljon laajempi. Koko elinkaaren aikainen kestävyys on kiertotalousajattelun ydintä. Se vaatii uudenlaista tuotteiden ja palvelujen suunnittelua ja tuotantoa sekä kulutuksen painopisteen muutosta. Käytössä olevien rakenteiden ja tuotteiden käyttöiän pidentäminen on hyvä ja nopea keino vaikuttaa kiertotalouden edistymiseen.

Rakennuksen kohtaloa pohdittaessa on käyttöiän pidentäminen hyvä pitää selvitysten lähtökohtana, koska se on yleensä myös kokonaistaloudellisesti paras vaihtoehto. Saneerauksessa kannattaa purkamistarve harkita myös tarkkaan ja säästää mahdollisimman paljon käyttö- ja korjauskelpoisia osia ja materiaaleja. Jos käyttökelpoisia rakenteita puretaan pois, on ensisijainen vaihtoehto käyttää ne toisessa kohteessa tai välittää muille käyttäjille. Rakennusosien ja -materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä kehitetään jatkuvasti, joten huolellisiin ennakkoselvityksiin ja lajittelevaan purkutyöhön kannattaa panostaa.

Purkaminen on jälkihoitoa. Käytettyihin materiaaleihin, niiden raaka-aineisiin tai rakennuksen käyttötapoihin ei voi enää vaikuttaa. Purkaminen tehdään niiden ehdoilla. Rakennuksen käyttöhistoriasta ja materiaaleista täytyy olla selvillä, jotta purkutyö ja jätehuolto voidaan suunnitella toimivaksi ja kustannustehokkaaksi. Mahdolliset haitta-aineet on saatava purkukohteesta tarkasti omiin käsittelyihinsä, jotta ne eivät pilaa kierrätettäviä tai muuten hyödynnettäviä jätevirtoja. Purkutyössä vaaditaan siis erityisosaamista ja hyvää suunnittelua, sekä työn tilaajalta että purkajalta.

Oppaat ja verkkosivut purkuhankkeiden tukena

Purkamisen kiertotalouden kehittäminen on ajankohtainen aihe. Ympäristöministeriö julkaisi loppuvuonna 2019 kattavat ohjeistukset laadukkaan ja kiertotaloustavoitteita edistävän purkuhankkeen toteuttamiseen, purkukartoituksen tekemiseen ja julkisen purkuhankkeen hankintaan. Ministeriö järjestää myös aiheesta Purkamisen uudet tuulet -webinaareja.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus osallistui alan kehittämiseen omalla hankkeellaan. Kuntien viranomaisille sekä purkualan ja jätehuollon toimijoille tehdyn kyselytutkimuksen pohjalta päädyttiin jakamaan alalla tarvittavaa tietoa tiiviillä ja käytännönläheisellä oppaalla. Purkutyön pikaopas on kohdennettu erityisesti purkutyön tilaajille. Oppaan tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva laadukkaasta purkuhankkeesta ja toimia muistin tukena palveluhankintaa tehtäessä. Purkutyön käytännön toteuttajille opas antaa tietoa suositusten mukaisten palveluhankintojen vaatimustasosta ja jätteiden hyödyntämisvaatimuksista. Pikaopas saa vielä rinnalleen pienkiinteistöjen purkajille suunnatun, kuntien käyttöön tarjottavan oppaan. Sen tarve nousi myös esiin hankkeessa.

ELY-keskuksen tavoite purkuhankkeissa tarvittavan tiedon keskitetystä jakamista toteutui, kun ympäristöhallinnon verkkopalveluun avattiin rakennusten purkamiselle kohdennettu sivu. Purkuhankkeen keskeisimmät asiat, tärkeät viranomaisyhteydet ja purkutyöoppaat löytyvät nyt osoitteesta https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Rakentaminen/Kiinteiston_purkaminen.

Jokainen askel on tärkeä matkalla kohti kestävää elämäntapaa. Nyt voimme edetä kesäelämyksistä nauttien!

Lisätietoja:

 

Päivi Mikkola
projektikoordinaattori
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus,
ympäristönsuojeluyksikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.