Kaatopaikasta kuntokumpareeksi

Monissa kunnissa pohditaan suljettujen kaatopaikkojen jatkokäyttöä. Kaatopaikka-alueille saattaa kohdistua paineita saada ne hyötykäyttöön niiden keskeisen sijainnin vuoksi. Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus valvoo vanhojen suljettujen kaatopaikkojen ympäristölupia. Välillä joudumme ampumaan alas lennokkaita ideoita, koska ne eivät ole toteutettavissa vahingoittamatta suljetun kaatopaikan rakenteita.

Kaatopaikat ovat katoavaa kansanperinnettä. Tehostuneen kierrätyksen ansiosta alle prosentti yhdyskuntajätteistä päätyy kaatopaikoille. Kaatopaikka suljetaan siten, että sen päälle rakennetaan pintarakenne, joka estää veden pääsyn kaatopaikan jätteisiin. Tiivis pintarakenne vähentää ravinteiden, metallien ja haitta-aineiden kulkeutumista kaatopaikan jätetäytöstä ympäristöön. Vanhojen kaatopaikkojen läheisyyteen on usein sijoitettu jätteiden keräys-/kierrätyspisteitä ja lumen- tai maankaatopaikkoja.

Suljettua kaatopaikkaa täytyy huoltaa ja hoitaa ympäristöluvan ehtojen mukaisesti. Valitettavan usein kaatopaikat ovat sulkemisen jälkeen unohtuneet ja niitä ei ole hoidettu. Valtaosa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella suljetuista kaatopaikoista on peitetty 15–20 vuotta sitten. Sulkemistöiden yhteydessä kaatopaikoille on tyypillisesti kylvetty ruohikko ja hyvin pian ympäröivän metsän kasvillisuus ja eläimistö levittäytyvät kaatopaikan rinteille. Hirvieläimet ja jänikset saavat ruokailla rauhassa kaatopaikkojen taimikoissa. Kaikkia kaatopaikkoja ihmiset eivät ole unohtaneet. Vanhasta tottumuksesta osa kaatopaikoista on otettu luvattomasti takaisin käyttöön. Unohtuneille kaatopaikoille pyritään kätkemään tyypillisesti rakennus- ja puutarhajätteitä.

Viime vuosina suljettuihin kaatopaikkoihin on kohdistunut myös uudenlaista kiinnostusta. Monet suljetut kaatopaikat toimivat lähivirkistysalueina. Erilaisen kasvillisuutensa vuoksi kaatopaikat voivat toimia myös loistavina alueina luonnon ja eläimistön tarkkailuun. Jotkut kaatopaikat ovat sijaintinsa ansiosta varsinaisia näköalapaikkoja ja lintubongaajien paratiiseja. Joissakin kunnissa on kunnianhimoisia suunnitelmia ottaa kaatopaikka opetuskäyttöön. Vanhat kaatopaikat voivat palvella myös kuntoilijoita. Useissa kunnissa kaatopaikkojen rinteille suunnitellaan kuntoportaita ja maastopyöräreittejä.

Vanhojen kaatopaikkojen soveltuvuutta myös muuhun hyötykäyttöön on selvitetty. Esimerkiksi aurinkokennot saattavat soveltua asennettaviksi kaatopaikan lakialueelle.

suljettu_kaatopaikka_3

Jotta kaatopaikka-alue voidaan ottaa uuteen käyttöön, sen turvallisuudesta tulee varmistua. Kaatopaikasta purkautuvien kaasujen tulee olla hallinnassa ja kaatopaikan pintarakenteen kuntoa tulee valvoa säännöllisesti. Parhaassa tapauksessa suljetut kaatopaikat ovat helppohoitoisia viher- ja virkistysalueita, jotka palvelevat lähialueen asukkaita. Tällöin kaatopaikkojen kunnosta tulee pidettyä huolta ja samalla niistä saadaan iloa ja hyötyä asukkaille.

Pääsääntöisesti suljetut kaatopaikat sijaitsevat kuntien omistamilla maa-alueilla. Kunnat voivat useimmissa tapauksissa myöntää toiminnalle tarvittavat luvat. Kaikista uusista toiminnoista tulee pyytää lausunto ELY-keskukselta, joka valvoo vanhojen kaatopaikkojen ympäristölupia. Suunniteltu toiminta ei saa vaarantaa ympäristöluvan lupaehtojen täyttymistä. Suljettujen kaatopaikkojen päälle voidaan yleensä turvallisesti perustaa kevyitä rakenteita, jotka eivät aiheuta vaurioita kaatopaikan pintarakenteille. Tällaisia rakenteita ovat esimerkiksi kuntoportaat ja -reitistöt. Suuremmat ja painavammat rakennelmat voivat olla toteutettavissa, mutta ne vaativat tarkempaa suunnittelua ja ovat siten kustannuksiltaan huomattavasti kalliimpia.

Suljettujen kaatopaikkojen hoidosta tulee huolehtia kymmeniä vuosia. Hoitaminen ei kuitenkaan estä kaatopaikan hyödyntämistä virkistyskäytössä. Hyvällä suunnittelulla hoito ja hyödyntäminen voivat tapahtua rinnakkain ja samalla tukea toisiaan. Kukapa haluaisi roskata kuntoilupaikkaansa.

Mari Hakola
Ylitarkastaja
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.