Visste du det här om havet?

Havet är viktigt för många av oss. Finns det något som lugnar en stressad själ bättre än att få blicka ut över havet? Det är något speciellt med doften, vågskvalpet och det unika landskapet. Ibland får vi syn på några av havets invånare; en fisk som simmar förbi eller snäckor på stenarna. Ibland är vi irriterade över att vassen eller axslingan invaderar havsviken.

Vy från Kvarken, foto: Jussi-Tapio Roininen, Forststyrelsen.

Visste du att världshavsdagen firas årligen 8 juni för att påminna oss om hur viktigt havet är? FN skriver att maten vi äter, vårt levebröd, transportmedel som vi använder och handeln som vi tar del av är alla beroende av världshaven. Haven är vår planets lungor, då de absorberar stora delar av människors koldioxidutsläpp. De spelar där med en oerhört viktig roll i att reglera det globala klimatet – om vi inte håller våra hav friska och levande påverkar det hela världen negativt.

Närmast oss finns Bottniska vikens centrala delar, hit hör Bottenhavets norra delar, Kvarken och Bottenvikens södra delar. Inom vatten- och havsvården identifieras hot mot havet och dess tillstånd. I vårt område handlar det främst om näringsläckage från land och punktbelastare, samt fysiska ändringar på grund av vattenbyggande. Näringsläckaget orsakar risk för exempelvis algblomningar och igenväxning. Vattenbyggande och muddring förstör livsmiljöer för bland annat bottendjur och fisk.

Alla dessa förändringar skapar obalans och i vissa fall är det några få arter som tar överhanden och konkurrerar ut de andra. Ett ensidigt växt- och djursamhälle är känsligt för förändringar och klarar inte av att producera de tjänster vi är vana vid. Annan påverkan orsakad av människan handlar om klimatförändring, nedskräpning, undervattensbuller och främmande arter.

Förslag på åtgärder för att minska den mänskliga påverkan på haven, ingår i vatten- och havsvårdens förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för åren 2022–2027. Under våren 2021 har allmänheten fått ge respons på förslagen. Responsen beaktas då dokumenten färdigställs under hösten 2021. Totalt 65 nya åtgärder föreslås i utkastet till åtgärdsprogram för havsvården. Viktiga är också åtgärderna som föreslås för verksamhet på land. Utkasten till förvaltningsplan och åtgärdsprogram hittar du här https://www.miljo.fi/paverkavatten.

Många av åtgärderna handlar om att minska på näringsläckaget från land. Här har vi mycket att göra i vårt område. Ett produktivt jord- och skogsbruk har tyvärr ofta en negativ inverkan på vattnens status. Då är det bra att vi tillsammans kan utveckla och förbättra åtgärder för att minska påverkan på vattendragen.

I vårt havsområde är muddringsprojekten synnerligen vanliga, vilket delvis beror på den grunda skärgården och landhöjningen. Men visste du att vattenvegetationen är en av de viktigaste komponenterna i havsviken? Växterna och algerna stabiliserar bottnen och dessutom bidrar de till att minska risken för algblomningar, då de konkurrerar om samma näring som cyanobakterierna, som kan bilda algblomningar. Och vill vi få fisk i näten eller på spö, är det bra att se till så att det finns vegetation både i vattnet och längs strandkanten, där fisken lever och förökar sig. Vassen och axslingan är alltså inte bara till besvär, de ger oss mycket nytta också.

Vill du veta mera? En webbportal om Östersjön har öppnats på adressen www.ostersjon.fi. Där kan du läsa mer om vårt närmaste hav.

Vattenvegetationen erbjuder bra livsmiljö för ett flertal arter, foto: Anniina Saarinen.

Anna Bonde

Ledande expert

NTM-centralen i Södra Österbotten

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.