Joukkoliikenteen informaation digihaasteet

Laki liikenteen palveluista 24.5.2017/320 (www.finlex.fi) pyrkii edistämään vahvasti liikkumispalveluiden digitalisoimista ja asiakkaille sujuvien matkaketjujen syntymistä. Vaikka laki tarjoaa hyvät lähtökohdat, joukkoliikennepalvelujen digitalisoituminen on erilaisten ongelmien takia sujunut hitaasti.  

Liikennepalvelulain vaatimat tunnistepohjaiset lippu- ja maksujärjestelmät ovat yksi esimerkki näistä säädöksistä. Tunnistepohjaiset järjestelmät saatiin käyttöön valtakunnallisesti vasta tämän vuoden elokuussa, vaikka lain mukaan niiden piti olla käytössä jo kolme vuotta aikaisemmin. Käyttöönottokaan ei sujunut, kuten siellä kuuluisassa Strömsössä. 

Linja-autopysäkin merkki tien reunassa.

Mitä on tunniste- ja taustajärjestelmäpohjaisuus 

Tunnistepohjaisella lippu- ja maksujärjestelmällä tarkoitetaan systeemiä, jossa ajoneuvolaite lukee nousevan matkustajan koneellisesti esimerkiksi QR-koodilla sisään, ja tieto siirtyy taustajärjestelmään. Näin matkustajanousuun liittyvä informaatio, kuten tarkka paikka, aika ja matkustusoikeus saadaan helposti käsiteltävään digitaaliseen muotoon. 

Digitaalisen matkustajainformaation haasteita 

Toinen ongelma liittyy Liikennepalvelulaissa säädettyyn matkan olennaisten tietojen, kuten aikataulu- ja hintatietojen ilmoittamisesta digitaalisesti avoimissa rajapinnoissa, sekä kolmansien osapuolien lipunmyyntioikeuksista. Tämän säädöksen tavoitteena on helpottaa erilaisten matkaketjujen syntymistä. 

Lakiin jäi kuitenkin aukkoja, jotka vaikeuttavat tämän tavoitteen toteutumista. Vaikeudet liittyvät pitkälti siihen, missä muodossa tiedot on ilmoitettava digitaaliseen rajapintaan siten, että ne olisivat paremmin käytettävissä siihen tarkoitukseen, mihin lainsäätäjä on ne tarkoittanut. 

Nuori naismatkustaja istuu bussissa aurinkolasit silmillä ja kuulokkeet korvilla.

Keinoja tilanteen korjaamiseksi on

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on uutiskirjeessään (uutiskirjeet.traficom.fi) 5/2021 ottanut asiaan kantaa ja ohjeistanut alan toimijoita tilanteen korjaamiseksi.  

Myös liikenteenohjauksen ja -hallinnan palveluita tarjoava valtionyhtiö Fintraffic on tarttunut ongelmaan ja sen koordinoimat liikenteen dataekosysteemin työryhmät työskentelevät näiden haasteiden parissa.  Lue lisää liikenteen dataekosysteemistä (fintraffic.fi).

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen joukkoliikenneväki on mukana tässä kehitystyössä. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä on Fintrafficin ja ELY-keskuksen yhteistyö joukkoliikennehankinnoissa vuosille 2022-2027. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tarjouspyyntöasiakirjoihin määritellään yhdessä Fintrafficin kanssa kirjaukset, joiden avulla ongelmat tietojen ilmoittamisesta rajapintoihin pyritään ratkaisemaan.  

Blogin kirjoittajan Miika Hautalan kuva.

Miika Hautala
Joukkoliikennevastaava
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.