Saako akkuja kerätä kuka vaan?

Suurin osa kotitalouksissa syntyvistä jätteistä (esim. sekajäte, lasi, paristot, pahvi ja paperi) menevät lähes automaattisesti oikeaan paikkaan eli kunnallisen jätehuoltoyhtiön tai valtakunnallisen tuottajayhteisön järjestämään jätteen keräykseen. Tämä tapahtuu siksi, että roska-auto käy säännöllisesti tyhjentämässä roska-astiat tai kotitaloudet kiikuttavat kauppareissulla kierrätykseen menevät jätteet alueellisiin keräyspisteisiin.

On kuitenkin joitakin jätteitä, joita syntyy silloin tällöin, pieniä määriä, ja jotka valitettavasti saattavat päätyä epävirallisia reittejä pitkin milloin minnekin.

Erityisesti tänä syksynä ovat sosiaalisessa mediassa ja paikallislehtien ilmoituspalstoilla yleistyneet merkittävästi ilmoitukset akkujen ja metalliromun kotoa noudoista. Haja-asutusalueella akkuja ja metalliromua tullaan kysymään usein aivan pihasta asti. Ja kuinka helppoa onkaan kaivaa varastojen ja autotallin kätköstä vanhat akut, jotka olisi pitänyt jo monta kertaa viedä jäteasemalle mutta aina se on vain jäänyt – ja antaa ne kyselijälle!

Akku1

Harva tietää toimivansa siinä tilanteessa erittäin todennäköisesti jätelain vastaisesti.

Jätteiden ammattimaiseen kuljettamiseen tarvitaan ELY-keskuksen tekemä merkintä jätehuoltorekisteriin. Jätelain mukaan jätteen saa luovuttaa vain sellaiselle vastaanottajalle, jolla on (ympäristö)lupa ottaa kyseinen jäte vastaan. Ajoneuvojen lyijyakut kuuluvat ns. tuottajavastuun piiriin eli käytännössä tuottajayhteisö omistaa akut, kun niitä ei enää käytetä, jolloin ne pitäisi toimittaa tuottajayhteisön keräyspisteeseen, tai kerääjällä tulee olla sopimus tuottajayhteisön kanssa. Tuottajayhteisö on perustettu järjestämään tuottajan vastuulla olevien jätteiden keräys. Tällaisia jätteitä ovat ajoneuvojen renkaat, autot, paristot ja akut, sähkö- ja elektroniikkalaitteet, lehdet ja paperi sekä pakkaukset. Akut luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joten niiden kuljettamisesta tulee jätelain mukaan laatia siirtoasiakirja, eli keneltä ja mistä jäte on noudettu, kuka on kuljettanut ja minne se on viety. Lisäksi kuljettajien ja jätteen vastaanottajien on pidettävä kirjaa jätteistä niin, että tarvittaessa voidaan osoittaa, että jäte on päätynyt lailliseen ja asiamukaiseen käsittelyyn.

Kuulostaa byrokraattiselta, hankalalta ja kalliilta! Sehän on vain akku tai kaksi! Saattaa kyllä kuulostaa, mutta on hyvä muistaa, että meidän alueellamme toimii useita yrityksiä, jotka ovat hankkineet kaikki lainsäädännön vaatimat luvat ja rekisteröinnit, ja toimivat jätehuollossa vastuullisesti.

Akkujen keräilijät saattavat kuljettaa suuriakin määriä käytöstä poistettuja akkuja henkilöautoissa ilman asianmukaisia kuljetuslaatikoita ja kuorman sitomista, jolloin kyse voi olla merkittävästä turvallisuusriskistä onnettomuustilanteessa. Akkuja saatetaan varastoida omassa autotallissa odottamassa parempaa hintaa. Akut ovat tulipalo- ja räjähdysvaarallisia, lisäksi niistä voi vuotaa akkuhappoa. Erityisesti lyijyakut aiheuttavat vaaraa ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Ei siis ole suinkaan sama missä ja miten niitä kuljetetaan ja varastoidaan.Akku3

Mihin akut päätyvät, jos annan sen jollekin satunnaiselle kyselijälle? Luultavasti suuri osa päätyy asianmukaiseen vastaanottopaikkaan käsittelijälle. Osa voi päätyä laittomasti muihin EU-maihin ja EU-alueen ulkopuolelle, osa kertyy ihmisten varastoihin, kun odotellaan parempaa hintaa, osa saatetaan hylätä ympäristöön.

Minun akun omistajana pitää siis varmistua akun käytöstä poiston jälkeen siitä, että akku päätyy paikkaan, jolla on lupa ottaa se vastaan ja josta se toimitetaan kierrätykseen asianmukaisesti lainsäädäntöä noudattaen. Parhaiten se onnistuu toimittamalla käytetty akku niitä myyvään liikkeeseen tai jäteasemalle.

ELY-keskus ja kunnan jäte- ja ympäristönsuojeluviranomainen toimivat jätelain valvontaviranomaisena. ELY-keskus valvoo jätteen kuljetuksia yhteistyössä poliisin kanssa. Kansainvälisissä jätesiirroissa yhteistyötä tehdään Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Tullin kanssa.

 

Karttunen_Päivi

 


Päivi Karttunen
Ylitarkastaja
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

 

1 thoughts on “Saako akkuja kerätä kuka vaan?

  1. Päivitysilmoitus: Jätteitä saa kuljettaa vain rekisteröidyt ammattilaiset | Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen blogi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.