Osaamisen kehittämistarve yrityksissä kasvaa

Nykypäivän liiketoimintaympäristö on pk-yrityksille kaikkea muuta kuin vakaa. Turbulenssi on kiihtynyt aivan viime vuosinakin eri syistä. Yrityksen luotsaaminen ja kehittäminen menestyksellisesti vaatii jatkuvasti yrityksen johdolta yhä enemmän osaamista, ympäristön tarkkailemista ja nopeaa muutoksiin reagointia. Tarvitaan osaamista ja kykyjä kohdata epävarmuutta, reagoida ja osata toimia rohkeasti päämääriensä hyväksi.

Osaamisen kehittämisen palvelut eri muodoissaan ovat olleet mukana julkisten yritystukien valikoimissa jo pitkään. Ympäristön muutosten vauhdista ja epävarmuuden kasvusta johtuen, niiden pitäisikin olla nyt julkisten yritystukiorganisaatioiden prioriteeteissa hyvin esillä, jos ja kun suoria yritystukia joudutaan tai halutaan eri syistä vähentää ja toimintaympäristön muutoksiin pitää kuitenkin osata vastata. Laadukkaiden osaamispalveluiden tarve yritysjohdolle kasvaa ja työvoimapulan jatkuvan pahenemisen takia henkilöstön laadukasta kehittämistyötä tarvitaan yhä lisää eri muodoissaan.

Osaamisen kehittäminen on laaja-alainen käsite. Se sisältää moninaista yritysjohdon ja henkilöstön valmennusta, koulutusta sekä lyhytkestoista asiantuntijoiden täsmäapua erilaisiin yrityksen käytännön kehittämisen strategisiin ongelmiin ja niiden voittamiseen. Nykyajan informaatiovälineet ovat mahdollistaneet asiantuntijapalveluiden toteuttamisen kustannustehokkaasti paikasta riippumatta myös etäyhteyksin ja hyvin tuloksin.

Kuvassa 5 miestä, tässä ollaan yrityskäynnillä.
Yrityskäynnillä.

Työ- ja elinkeinoministeriöllä ja sen edeltäjillä on ollut kolmikymmenvuotinen perinne pk-yritysten osaamisen kehittämisessä asiantuntijapalveluilla. Nyt tämä vankka perinne on valitettavasti päätetty katkaista, näillä näkymin kokonaan, kun yritysten kehittämispalvelut lopetetaan. Ellei tilalle luoda jotakin vastaavaa palvelua julkisesti tuettuna, jäävät etenkin pienet ja aloitusvaiheen kasvuhakuiset yritykset ilman tärkeää, edullista ja laadukasta apua erilaisten kasvun ongelmien ratkomisessa. Kynnys palveluiden käyttämiseen on pienille yrityksille talousresurssien niukkuuden oloissa aina kiinni myös niiden hinnasta ja julkisen vallan harjoittaman hintasubvention perustelu on ollut hyvin vahva ja mahdollistanut laajan käyttäjäjoukon. Myös vähän suuremmille pk-yrityksille on voitu näillä osaamispalveluilla luoda hyviä kasvun ja uudistumisen eväitä eri osaamisen aihealueissa. Tämä palvelun leikkaus vie nyt myös mukanaan kauan toteutetut pitkäkestoisemmat pk-yritysten avainhenkilöiden valmennukset. Niillä on voitu tehokkaasti ja laadukkaasti ryhmissä lisätä pk-yritysten johtamisosaamista kattavasti koko maassa ja paikata samalla selkeää markkinapuutetta. Vastaavaa valmennuspalvelua ei ole enää tarjolla kohtuuhinnalla. Täytyy toivoa, että tuleva palveluiden katkos ei ole pitkä ja kaivattu palvelutarve ja markkinapuute täytetään nopeasti.

Jätän omalta osaltani nämä osaamisen kehittämistehtävät tämän syyskauden lopuksi vuosirenkaideni lukumäärän takia.  Olen hyvin kiitollinen, että olen saanut olla pienenä apuna muutamien tuhansien pk-yritysten erilaisissa kehitysasioissa jo 1990-luvun alusta alkaen erilaisissa kehittäjärooleissa. Yrittäjät sen todellisen työn, tuloksen ja päätökset aina yrityksissään tekevät, ottavat riskin ja kantavat vastuun, mutta avittaessani heitä pienin askelin on voinut tuntea tekevänsä tärkeää työtä. Lukemattomien eri toimialojen yritysten kanssa asioidessa, on ollut tilaisuus saada heiltä paljon oppia eri toimialojen toiminnasta ja tarpeista ja soveltaa sitä omassa työssäni. Hyvien, ammattitaitoisten oman organisaationi työkollegojen, sekä kaikkien muiden elinkeinojen kehittämisen ammattilaisten kanssa on ollut hienoa työskennellä samaan päämäärään tähdäten. Sadat laadukkaat kehittämispalveluiden yksityiset asiantuntijat ovat tehneet asiantuntijapalvelut mahdollisiksi ja luoneet palveluiden tavoitteisiin käytännön asiasisällön.

Lopuksi kiitos kaikille yhteisistä työvuosista ja toivon teille parasta menestystä työssänne.

Blogikirjoittajan kuva.

Kari Välimäki
Kehittämispäällikkö
Keski-Suomen ELY-keskus

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.