Uusi työvoimabarometri vastaa työvoiman kohtaantohaasteisiin

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi marraskuun lopussa 2023 ensimmäisen Työvoimabarometrin, jonka tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa työvoima- ja osaamistarpeista eri toimijoille. Uudessa Työvoimabarometrissä muodostetaan näkemys alueiden ja alueiden keskeisten toimialojen nykytilanteesta ja lähitulevaisuuden näkymistä. Työvoimabarometri tarjoaa kattavamman kuvan työmarkkinoiden tarpeista ja näkymistä, sillä siinä tarkastellaan ammattinimikkeiden lisäksi myös osaamistarpeita. Työvoimabarometrin tiedonkeruu on koostunut tilastollisista näkemyksistä, ELY-keskusalueiden alueellisista keskustelutilaisuuksista sekä toimialakohtaisista työryhmistä. Työvoimabarometrin tavoitteena on tuottaa nykyistä parempi tilannekuva työmarkkinoista alueilla ja koko Suomessa.

Kohtaantotilanteen ilmaiseminen kartalla eli mistä ammateista on pulaa tai ylitarjontaa eri puolilla Suomea.
Työmarkkinatorin ammattitieto: Työvoiman saatavuus ja kohtaanto kuvaa alueiden/toimialaryhmien tilannetta kuukausittain.

Etelä-Pohjamaalla tarkasteltaviksi aloiksi valittiin teknologiateollisuus ja -palvelut sekä luonnonvarat, elintarviketuotanto ja ympäristö

Työvoimabarometrin Etelä-Pohjanmaan kaksi toimialaryhmää kokoontuivat syyskuun 2023 lopulla. Teknologiateollisuus ja -palvelut toimialaryhmässä tarkasteltiin kone- ja metalliteollisuutta. Luonnonvarat, elintarviketuotanto ja ympäristö toimialoissa tarkasteltiin elintarviketeollisuuden ja maatalouden tilaa. Työryhmien työskentelyä pohjustettiin toimialan ja alueen kehittymisnäkemyksillä sekä työnantajien alustuksilla. Puheenvuoroissa analysoitiin Etelä-Pohjanmaan elinkeinoelämän ja alojen työllisyyden nykytilannetta, vahvuuksia, haasteita ja suuntaviivoja tulevaan. Toimialaryhmien lisäksi huomioitiin alueellisten kehittymisnäkymien tieto ja näkymät. Alaan kohdistuviin pula-ammatteihin ja osaamistarpeisiin etsittiin ratkaisuja, jolla työvoimapulaa voitaisiin helpottaa.

Työvoimabarometria voivat hyödyntää kansalaiset, työnantajat, oppilaitokset ja päättäjät

Uravalintojaan suunnittelevat kansalaiset voivat hyödyntää Työvoimabarometria, kun he harkitsevat asuinpaikkaansa tai koulutusvalintojaan. Alueellinen näkökulma auttaa vertailemaan eri alueiden työmarkkinatilannetta, kun taas ammatillinen näkökulma tarjoaa tietoa eri alojen työtilanteesta. Työnantajat voivat käyttää barometria esimerkiksi rekrytointistrategian suunnittelussa ja investointipäätöksissä. Tieto työmarkkinoiden tilanteesta tukee yritysten kilpailukyvyn säilyttämistä ja kasvattamista. Oppilaitokset ja koulutuksen järjestäjät saavat tarvittavaa tietoa siitä, millaista koulutusta tulisi järjestää vastaamaan työmarkkinoiden tarpeita. Työvoimabarometri auttaa suunnittelemaan koulutusohjelmia, jotka ovat linjassa työmarkkinoiden vaatimusten kanssa. Päättäjät voivat käyttää Työvoimabarometrin tarjoamaa tietoa päätöksenteon tukena. Tieto auttaa kohdentamaan resursseja alueille ja aloille, joilla niitä tarvitaan eniten.

Tutustu myös

Blogikirjoittajan kuva.

Heikki Hurrila
Työllisyysasiantuntija,
Jatkuvan oppimisen koordinaattori
Työllisyys ja osaaminen -yksikkö
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
heikki.hurrila@ely-keskus.fi 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.