Paikkatieto monipuolisena apuna asiantuntijatyössä 

Paikkatiedolla tarkoitetaan tietoa, jossa on mukana sijainti. Paikkatietoa hyödynnetään ELY-keskuksissa monipuolisesti eri asiantuntijatehtävissä. Usein se on käytännössä karttojen tai paikkatietoaineistojen tarkastelua ja analysointia esimerkiksi lausuntojen teon tukena tai valvontatehtävissä.  

Sanapilvikuva, joka kertoo sen, että monissa tehtävissä hyödynnetään paikkatietoa.
ELY-keskuksen monissa tehtävissä hyödynnetään paikkatietoa

Tarve ELY-keskusten paikkatiedon kehittämiselle on kummunnut arkisessa työssä havaituista paikkatietohaasteista. Tiedonhallinta, tiedon löydettävyys ja paikkatietoasioiden koordinointi ovat asioita, joihin kaivataan yhteisiä askelmerkkejä. Paikkatietoaineistoja on vuosien saatossa kertynyt paljon, ja olemassa olevan aineiston tehokas hyödyntäminen vaatii niiden organisointia. Kesällä 2023 alkanut paikkatiedon kehittämishanke (PAKETTI) kehittää parhaillaan näihin ratkaisuja yhdessä ELY-keskusten asiantuntijoiden sekä yhteistyöorganisaatioiden, Ruokaviraston, Väyläviraston ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Paikkatietohankkeen viisi päätavoitetta:
1) Paikkatietoaineistojen yhteiskäytön, luotettavuuden ja avoimuuden kehittäminen 
2) Paikkatietotyön kehittäminen ja koordinointi keskitetymmin 
3) Yhteistyön lisääminen ELY-keskusten sisällä ja välillä 
4) Yhteistyön kehittäminen organisaatioiden välillä 
5) Tiedon avaaminen asiakkaille ja sidosryhmille.

Monenlaisia hyötyjä paikkatiedon hyödyntämisestä

Hyödyt, jotka hankkeessa voidaan saavuttaa, ovat asiantuntijoiden työn ja päätöksenteon sujuvoittaminen, joka on konkreettisesti mitattavissa säästetyllä ajalla. Kun tiedon liikkumista parannetaan ja käytetään luotettavia paikkatietoaineistoja oman työn perustana, voidaan parantaa myös työn laatua. Paikkatietojärjestelmän tai karttapalvelun hyödyntäminen mahdollistaa mm. sen, että digitaalisia aineistoja voidaan tarkastella yhtä aikaa samassa karttanäkymässä. Karttanäkymälle voidaan avata vaikkapa tarkasteltavan alueen maanpinnan korkeusmalli sekä sen maankäyttömuodot, joita voidaan hyödyntää jokivarsien tulvariskien arvioinnissa. Tarkasteluun voidaan ottaa mukaan myös droonilla tuotettu ilmakuva tai satelliittiaineisto tapahtuneiden tulvien laajuuden selvittämiseksi. Myös esimerkiksi taulukkotietojen tuomisella yhteen aluetiedon kanssa, voidaan visualisoimalla edistää ilmiöstä viestimistä.

Esimerkkejä paikkatietoaineistoista esimerkiksi tulva-alueiden käsittelyssä.
Esimerkki paikkatietoaineistoista, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi tulva-alueiden tarkastelussa. Tarkat aineistot mahdollistavat yksityiskohtaisemmatkin tarkastelut.

Ohjelmistoja ja palveluja, joissa voidaan tarkastella ja analysoida paikkatietoaineistoja, on ELY-keskusten asiantuntijoiden käytössä lukuisia. Hyviä, avoimessa käytössä olevia karttapalvelujakin on paljon. Keskeisiä työkaluja ovat esimerkiksi QGIS –ohjelmisto, joka on avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmisto, Paikkatietoikkuna, joka on kansallinen paikkatietoportaali ja Karttapaikka. Lisäksi viranomaistehtävissä käytetään monia tiettyihin tehtäviin tarkoitettuja räätälöityjä Ruokaviraston, Väyläviraston ja Suomen ympäristökeskuksen järjestelmiä, jotka hyödyntävät karttapohjaista käyttöliittymää.  

Kuvassa näkyy työpöytäkuva, QGIS-ohjelmisto on avoinna. Kartassa näkyy Seinäjoen ja Ilmajoen seutua.
QGIS-ohjelmisto on avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmisto, jolla voi tarkastella ja analysoida sijaintiin perustuvaa tietoa.

Paikkatieto on tehokas työkalu ja olennainen osa asiantuntijatyötä. Paikkatiedon avulla ongelmien ja ilmiöiden tarkasteluun saadaan lisäulottuvuus, joka parantaa kokonaisuuden hahmottamista. Paikkatiedon kehittämishankkeessa panostetaan aiemmin tunnistettujen ongelmien edistämiseen. Lisäksi hankkeessa tuodaan esille paikkatiedon hyötyjä osana erilaisia työtehtäviä. 

ELY-keskusten julkisia paikkatietoja pääsee tarkastelemaan ELY-keskusten karttapalvelut-sivuston kautta (www.ely-keskus.fi). Tiedot ovat nähtävissä ELY-keskuksittain ja julkaistut sisällöt vaihtelevat alueittain.  

Blogikirjoittajan kuva.

Laura Poikolainen
Projektipäällikkö
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.