Mini-Meirän Rekry Ideaparkissa

Mini-Meirän Rekryjä on järjestetty kuukausittain noin parin vuoden ajan. Kyseessä on matalan kynnyksen rekrytointitapahtuma, joka voidaan järjestää yritysten tarpeiden mukaisesti. 6.3.2024 pidettiin TE-palveluiden järjestämä Minirekry-tapahtuma Seinäjoen Ideaparkissa. Paikalla oli useita eri alojen yrityksiä rekrytoimassa työvoimaa. Mukana tapahtumassa olivat myös Eepee ja Härmän Liikenne Oy. Tapahtumassa keskustelimme yritysten kanssa heidän rekrytointitarpeistaan.

Kuvituskuva messuista, kun ne ovat käynnissä Ideaparkissa, jossa näkyy näytteilleasettajia ja messukävijöitä.

Kuljetusalalle etsitään tekijöitä

Härmän Liikenne hakee kuljettajia sekä suoraan että henkilöstövuokrausyritysten kautta. Heillä on myös kokemusta rekrykoulutuksista ja tänä keväänä aloittaa järjestyksessä toinen rekrykoulutus. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet ovat työllistyneet yritykseen, ensimmäiseltä kurssilta työllistyi 8 henkilöä, nyt alkavalla aloittaa 7 kurssilaista. Työntekijöitä tarvitaan koko toiminta-alueella Etelä-Pohjanmaalla (Seinäjoki, Kauhava, Ylistaro, Alajärvi, Peräseinäjoki, Kuortane).

Iina Peura Härmän Liikenteeltä kertoo, että kuljetusalalla yleensäkin on viime aikoina ollut haasteita saada uusia tekijöitä, koska alaa ei pidetä nuorten keskuudessa välttämättä kovin houkuttelevana. ”Alalta eläköityy kuitenkin yhä enenevässä määrin kuljettajia, uusille työntekijöille on paljon kysyntää”.  Kuljetusalan mahdollisuuksia pitäisi Iinan mielestä nostaa enemmänkin nuorten tietoisuuteen ja Härmän Liikenteellä onkin omia somettavia kuskeja, jotka jakavat kokemuksiaan eri sosiaalisen median kanaviin ja näistä on tullut paljon hyvää palautetta.

Härmän Liikenne on yrityksenä osallistunut useille messuille ja erilaisiin rekrytointitapahtumiin, jossa pääsee kertomaan sekä yrityksestä että haettavista työpaikoista ja niiden sisällöstä. Työnhakijat myös kyselevät erilaisia asioita yrityksestä ja sen toimintatavoista.

Työntekijöiden hyvinvointi ja työtyytyväisyys ovat tärkeitä asioita Härmän liikenteelle. Iina toteaakin, että varmasti positiivinen työnantajamielikuva välittyy nykyisten työntekijöiden kautta eteenpäin työnhakijoiden keskuudessa.

Kuvituskuvassa kolme henkilöä, jotka edustavat yhtä messuilla mukana olleista yrityksistä.
Pertti Rislakeus, Anne-Mari Kuusisaari ja Sanna Asu/Härmän Liikenne Oy.

Rekrytoinneissa monikanavaisuus on tärkeää

HR-asiantuntija Viveca Särkelä Eepeeltä kertoo, että he käyttävät monipuolisia rekrytointipalveluita, jotka auttavat löytämään osaavaa henkilöstöä eri tehtäviin. Yritys julkaisee avoimia työpaikkoja hyödyntäen useita eri kanavia näkyvyyden lisäämiseksi. Eepeen avoimia työpaikkoja voi seurata Eepeen, S-ryhmän, TE-palveluiden, Duunitorin ja Oikotien verkkosivuilla, sekä eri somekanavissa kuten Facebook, Instagram ja LinkedIn. ”Rekrytointimessut ovat oivallinen tilaisuus esitellä yritystä, sen toimialaa, tuotteita ja palveluita. Lisäksi rekrytointimessuilla voi tehostaa työnhakua ja löytää nopeasti sopivia osaajia” listaa Viveca.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa haluaakin panostaa vastuulliseen rekrytointiin ja tarjota laadukkaita työkokemuksia niin kesätyöntekijöille, kuin vakituisillekin työntekijöille. Jos hakija ei Eepeen verkkosivuilta löydä sopivaa avointa työpaikkaa, hän voi jättää avoimen hakemuksen.

Vivecan mielestä rekrytoinnit ovat viime aikoina kokeneet suuria muutoksia, ja taloudelliset tekijät vaikuttavat työmarkkinoihin. Suomen ikääntyvä väestö, alhainen syntyvyys, muuttotappiot, pitkät etäisyydet ja kilpailu työvoimasta aiheuttavat haasteita henkilöstön saatavuudelle. Epävarmassa tilanteessa moni työntekijä arvostaa varmaa ja turvallista työnantajaa kuten S-ryhmää. ”Eepee onkin yksi alueemme suurimmista työnantajista ja tarjoamme monipuolisia työtehtäviä palvelualalla”.

Rekrytointi on muuttunut yhä enemmän hakijoiden ehdoilla toimivaksi. Esimerkiksi hakijat odottavat nykyään henkilökohtaista ja läpinäkyvää viestintää rekrytointiprosessin aikana.  ”Pitää muistaa, että hyvä hakijakokemus on yrityksille todella tärkeä tulevia rekrytointitarpeita ja yrityskuvaa ajatellen. Vaikka henkilö ei tule valituksi haettuun tehtävään, jää hausta niin hyvä fiilis, että hän hakee meille uudestaan” kertoo Viveca.

Varsinkin nuoret henkilöt arvostavat vastuullisuutta, työilmapiiriä, joustavuutta ja yrityksen arvoja valitessaan työnantajaa. Työssä eteneminen ei ole välttämättä niin tärkeää kuin työssä viihtyminen ja kehittyminen. Nämä kysymykset nousevat myös esille haastatteluissa. Eepeen sisällä on myös mahdollisuus kasvaa ja saada lisää vastuuta, jos haluaa edetä uralla. Rekrytoimme sisäisesti esimerkiksi nuoria tulevaisuuden avainhenkilöitä erilaisiin valmennusohjelmiin, jotka tarjoavat mahdollisuuden kehittyä vaativissa esihenkilötehtävissä.

Kuvassa yksi henkilö, joka edusti yritystään tapahtumassa.
HR-asiantuntija Viveca Särkelä/Eepee

Selkeä kuva työnantajasta helpottaa rekrytointien onnistumista, kun meille tärkeät osaajat löytävät meidät paremmin ja tietävät, minkälaiseen yritykseen ovat tulossa. Työnantajakuva lähtee aidosta työntekijäkokemuksesta ja vaikuttaa pysyvyyteen, ja myös asiakastyytyväisyyteen.

Työnantajamielikuvaa halutaan luoda arkisilla tekemisillä, jolloin työntekijöillä on edellytykset hoitaa työtehtävät arjessa ja tiimissä on hyvä fiilis. Rakennamme innostavaa työpaikkaa välittämällä, arvostamalla ja kannustamalla työkavereita. Lisäksi panostamme työhyvinvointiin ja hyvään esimiestyöhön. Olemme useimpia vuosia saavuttaneet Suomen innostavimmat työpaikat – tunnustuksen, joka kertoo siitä, että huolehdimme työntekijöistämme. Tietysti tätä pitää osata hyödyntää markkinoinnissa, ja tässä meillä on vielä tekemistä, Viveca toteaa.

Yrityksillä on suuria odotuksia digitalisaation mahdollisuuksista rekrytoinnin puolella, varsinkin esivalintaprosessissa. Eepeellä hyödynnetään jo nyt paljon analytiikkaa, joilla mm. on kehitetty rekrytointijärjestelmien toimivuutta. Kun työntekijäsaatavuusongelma laajenee, yrityksillä ei enää ole varaa odottaa, että rekrytointi houkuttelee parhaat hakijat. Pitää olla proaktiivinen ja osata kalastaa parhaat osaajat markkinoilta. Digitaalisuus ja tekoäly luo uusia mahdollisuuksia tähän. Viveca Särkelä toteaa, että uskoo tekoälyn tulevan näkymään tulevaisuudessa varsinkin suurten yritysten massarekrytoinnissa.

Kuvituskuva, jossa asiakkaita on näytteilleasettajien kanssa keskustelemassa Ideaparkissa.

Te-palvelut järjestää Mini-Meirän Rekry tapahtumia jatkossakin yritysten tarpeiden mukaan.

Tulevat mini-Meirän Rekryt ja muut tapahtumat voit tarkistaa Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston tapahtumakalenterista (toimistot.te-palvelut.fi)

Blogikirjoittajan kuva.

Hanna Kangastie
Yritysasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan Te-palvelut

Blogikirjoittajan kuva.

Annika Akseli
Yritysasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan Te-palvelut

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.